Служебната “сглобка с премиер Димитър Главчев показа малък срок на годност,

...
Служебната “сглобка с премиер Димитър Главчев показа малък срок на годност,
Коментари Харесай

Кой натисна копчето

Служебната “сглобка ” с министър председател Димитър Главчев показа дребен период на валидност, откакто единствено след седмица работа за промяна са препоръчани двама министри. Служебният министър-председател предложи депутата от ГЕРБ Даниел Митов за външен министър - на мястото на Стефан Димитров, защото седемдневният министър не се оказа на висотата на своето състояние. 

В същото време предвижданията, че длъжностен министър на земеделието ще стане шефът на Държавен фонд “Земеделие ” Георги Тахов, чието издигане отпред на ДФЗ се свързва с президентското обграждане, са на път да се осъществен. Не се случи през цялото време, както се очакваше, само че скоро ще е реалност. Вече е препоръчан, въпреки до преди дни Главчев да оценяваше позитивно работата на сегашния аграрни министър Кирил Вътев, който резервира на поста дружно с други трима от редовния кабинет на ПП-ДБ. Тахов е образец за тройна поддръжка - ГЕРБ го предложи за аграрни министър в преговори при ротацията кабинет на Мария Габриел, Движение за права и свободи прозряха качествата му още при кабинета “Орешарски ” - и оглави НАП-Пловдив, а президентски кръгове го сложиха на върха на ДФЗ.
Сигналът “Външно ” - или " евроатлантизъм "  по Радев
Рокадата в Министерство на външните работи с прононсиран евроатлантик, какъвто е Митов, който е работил за Националния либерален институт на Съединени американски щати и е бил и външен министър в кабинет на ГЕРБ, е сигнал за значими проблеми. В обстановка на високо напрежение в Близкия изток и продължаваща трета година война на Русия в Украйна постът на външния министър, нормално подценяван в състава на държавното управление, става изключително важен - освен за България, само че и за нейните европейски и евроатлантически сътрудници. Кризисните обстановки следват една след друга и е от голяма важност кой и дали ще подвига телефона си от София.  

В прессъобщение на Министерски съвет, разпратено в 22 часа на 15 април, като претекст за промяната на външния министър бе посочена “необходимостта от навременна и виновна съгласуваност и връзка сред членовете на кабинета, от една страна, както и със съдружниците и сътрудниците от друга ”. Медийно притежание станаха информациите, че министърът отпътувал за Черна гора и бил неоткриваем - с изключен телефон по време на атаката на Иран против Израел, не е взел участие в изключителното съвещание на Министерски съвет, а българската позиция за нападението, като се изключи че доста закъснява, не е била и съгласувана с никого. 

Димитров е назначен за дипломат в Черна гора по времето на служебния кабинет на Гълъб Донев, а през вчерашния ден вицепрезидентът Илияна Йотова го дефинира като “един от най-хубавите български дипломати ”. Брат му - дипломатът от кариерата Георги Димитров, осветлен като сътрудник на Държавна сигурност, е бил консултант на президента Георги Първанов (2002-2012 г.) и един от учредителите на партия АБВ, известна с проруския си уклон. Когато през 2014 година Даниел Митов става външен министър в служебния кабинет на Георги Близнашки, Георги Димитров е освободен от Външно министерство.
Гаранцията - от Бойко Борисов
Изненадващото е за какво Димитър Главчев номинира отпред на Министерство на външните работи обвързван с президента посланик, откакто ГЕРБ се бориха като лъвове за Външно по време на договарянията за ротацията. Не им отстъпваха и от ПП-ДБ. Сега излиза, че водачът на ГЕРБ Бойко Борисов е избавител и поръчител за евроатлантизма с предлагането си за Даниел Митов, откакто обществено разгласи, че външният министър можел да отстъпи от позициите на България във връзка с Украйна. Това ще е и аргументът на Борисов против упреците, че ГЕРБ дърпа конците на служебния кабинет - “кой, в случай че не ние ”. Накратко, няма евроатлантизъм без ГЕРБ. “Ако Главчев не го смени, няма да има никаква поддръжка. Защото той (Димитров, бел.а.) трансформира доктрината, която имаха Външно, Министерство на защитата и нашата партия ”, сподели водачът на ГЕРБ. 

Остава и президентът да подпише указа за Митов, откакто го “компенсират ” с Тахов.

А радикалната позиция на лидера на ГЕРБ съвпадна с визитата на асистент държавния секретар на Съединени американски щати за Европа и Евразия Джеймс О’Брайън, който се срещна и с Борисов, и с други партийни водачи, и взе участие във Втората конференция на високо ниво, отдадена на сигурността в Черно море, в границите на Международната Кримска платформа. В изявление за БНР американският представител споделя, че е в София, с цел да разиска “със служебното държавно управление и нужните следващи стъпки (относно помощта за Украйна, бел.а.) ”, отбелязвайки, че досега България е оказала доста значима помощ на Киев, с цел да се отбранява от противозаконната съветска експанзия. 

В пост в обществените мрежи някогашният народен представител от Българска социалистическа партия Георги Кадиев заяви, че външният министър Стефан Димитров в началото отказал среща с О’Брайън, а след това - “под напън ” - приел да се срещнат. В същия пост Кадиев споделя, че Димитров трансформирал и квалифицираната си от специалисти тирада на форума за сигурността в Черно море, изоставяйки “позиции, които министерството пази от години ”.
Кой носи отговорността?
Кой носи отговорността за дейностите на Външно министерство, което реализира външната политика на България - оня началник на институция, съгласил се да е министър председател, според новите ремонти на Конституцията, или президентът, който издава указите за оферти му длъжностен кабинет? По време на предходните служебни държавни управления, които избираше Румен Радев, самият той пътуваше до Брюксел, с цел да съставлява България на съвещанията на Европейския съвет - с неуверените си и двусмислени позиции по отношение на поддръжката за Украйна. Сега за белгийската столица ще пътува Главчев. Но какво би станало, ако външният министър показа на конгрес сходни с тези на президента позиции, кого да виним?

Въпросът за носенето на отговорност за служебния кабинет беше подложен още при разискването на измененията в главния закон в Народното събрание - дали това е съгласилият се да бъде министър председател, или пък президентът, който единствено подписва указите. За бъдещи проблеми предизвести тогава някогашният парламентарен арбитър проф. Пенчо Пенев, който разяснява, че в случай че президентът е единствено “регистратор ”, няма по какъв начин да носи политическа отговорност за служебния кабинет.

Не пречи обаче президентските кръгове да кадруват при сглобяването му, а ГЕРБ да се съгласят и също да кадруват. Дори по този начин им е по-изгодно, защото снемат отговорността от плещите си и я слагат върху Димитър Главчев - да си носи бремето. 

* Този коментар показва персоналното мнение на създателя и може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на Дъждовни води като цяло.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР